Vesti
Generalni direktor AME, gospodin Fadil Kodra, primio je na radnom sastanku zamenika. Ministar MPBAP, g. Bajram Gecaj.

Generalni direktor AME, gospodin Fadil Kodra, primio je na radnom sastanku zamenika. Ministar MPBAP, g. Bajram Gecaj.

Napravljeno dana 12/10/2020
Generalni direktor Agencije za upravljanje vanrednim situacijama AME MPBAP g. Fadil Kodra primio je na radnom sastanku g. V. ministra MPBAP g. Bajrama Gecaja, gde je na sastanku u pratnji celnog osoblja Agencije g. Kodra obavestio zamenika. Ministar g. Gecaj o misiji, mandatu, ulozi i odgovornostima AME uopšte i trenutnim zadacima i odgovornostima u situaciji stvorenoj najavom pandemije izazvane COVID-19.

Izmedu ostalog, navedena su pitanja koja preciziraju mandat i odgovornosti AME-a i ona specificna za situaciju, gde je generalni direktor obavestio zamenika. Ministar Gecaj sa njegovim zahtevima.

Shodno tome, znajuc´i da je AME pouzdana izvršna institucija gde smo delegiranjem i strucnošc´u osoblja uspeli da znacajno doprinesemo uspostavljanju vladinih mehanizama i kontinuiranom doprinosu tim mehanizmima, kao što su:

Zastupništvo i doprinos u Odboru Kosovskog instituta za javno zdravlje NIJZK, uz preporuku strucnjaka AME, odobrilo je proglašenje vanrednog stanja u javnom zdravstvu u Ministarstvu zdravlja MZ uz ucešc´e i preporuku za pokretanje, uspostavljanje i aktiviranje Operativnog sistema. KO Ministarstva zdravlja, kao i obuka osoblja za KO MZ, a nedavno i predlog za aktiviranje nacionalnog plana odgovora PRK, uspostavljanje Meduinstitucionalne grupe za upravljanje incidentima GNMI, aktivacija i zapošljavanje Operativnog centra Ministarstva unutrašnjih poslova i javne uprave KO MPBAP i postavljanje osoblja AME-a u funkcije odgovorne u njemu za koordinaciju situacije koju je na državnom nivou stvorio COVID -19.

Takode, znajuc´i da je mandat AME sprovodenje zadataka i odgovornosti u koordinaciji podrške lokalnim institucijama i onima koji reaguju, pokrenuto je aktiviranje opštinskih odbora za zaštitu i spasavanje i upravljanje situacijom na lokalnom nivou, kao i koordinacija državne podrške na opštinskom nivou putem hitnih operativnih centara KOE 112 u zemlji.

Zamenik. Na kraju sastanka, ministar Gecaj je izrazio zadovoljstvo što se upoznao sa Agencijom za upravljanje vanrednim situacijama, njenom misijom i prakticnim mandatom u trenutnoj situaciji, gde je, izmedu ostalog, zakljucio da su za AME razlozi za kašnjenje u podršci EU treba razmotriti. prošlost.