UPOZORENJE
UPOZORENJE

UPOZORENJE

Napravljeno dana 01/17/2023

Agencija za upravljanje vanrednim situacijama MUP

Priština, 16. januar 2023.

Na osnovu upozorenja Hidrometeorološkog instituta Kosova (u daljem tekstu HMIK), dok u cilju spremnosti institucija i Struktura za zaštitu, spasavanje i pomoc (u daljem tekstu SZSP) za suocavanje, Agencija za upravljanje vanrednim situacijama upucuje na povecanje spremnosti na nivou zemlje, za:

1. OCVS 112 – Operativne centre za vanredne situacije 112 ,

2. Profesionalne vatrogasno-spasilacke jedinice – PVSJ i Strukture za zaštitu, spasavanje i pomoc – SZSP,

3. Opštinske direkcije za zaštitu i spasavanje.

4. I kapacitete relevantnih subjekata na lokalnom i centralnom nivou.

Upozorenje na specificni situaciju odnosi se na prognozu koja najavljuje da ce, pozajmljeno iz saopštenja HMIK-a, „od danas popodne (ponedeljak, 16.01.2023. godine) i tokom sutrašnjeg dana i prekosutra (utorak, sreda, 17-18.01.2023. godine), ocekuju se padavine srednjeg do jakog intenziteta, koje ce biti usredsredene u zapadnom i severnom delu zemlje, ali tokom sutrašnjeg dana one ce obuhvatiti celu zemlju.

U Dukadinu (Ðakovica, Junik, Decani, Pec, Istok, Prizren, Klina, Zubin Potok, itd.) može doci do brzih poplava reka, u pocetku malih sa karakterom slivova koji se spuštaju sa najviših planinskih vrhova, koje imaju potencijal za urušavanja ili klizišta.

U gradskim sredinama, u ovim opštinama, mogu nastati problemi sa lokalizovanim poplavama, u zavisnosti od stanja drenažnih sistema, održavanja i cišcenja recnih korita i kanalizacija. Ocekuje se da ce ova situacija uticati na porast nivoa i protoka glavnih reka, posebno sistema reke Beli Drim, narocito njenih desnih krakova, reke Ibar, itd.“.

Detaljne informacije u vezi sa upozorenjem HMIK - Hidrometeorološkog instituta Kosova nalaze se u prilogu ovog upozorenja, dok dopune sa ažuriranjima o situaciji u narednim danima možete ih pronaci na sledecem linku u prilogu ovog saopštenja.

ihmk@rks-gov.net

http://ihmk-rks.net/