Agencija za Upravljanje Emergentnim Situacijama APELUJE
Agencija za Upravljanje Emergentnim Situacijama APELUJE

Agencija za Upravljanje Emergentnim Situacijama APELUJE

Napravljeno dana 08/13/2022

Priština, Dt. 13.08.2022

Na osnovu preporuka ranog upozorenja Hidrometeorološkog zavoda Kosova -IHMK, a kako bi se izbegao rizik od poplava kao posledica atmosferskih kiša tokom ovih dana, kao posledica može doci do brzih poplava u odredenim oblastima na Kosovu.

Uz primarnu službenu dužnost, zaštitu života gradana, materijalnih dobara, životne sredine i kulturne baštine, upozoravamo i ujedno upucujemo!

Budimo svi pažljivi da izbegnemo sve moguce rizike i podignimo budnost, stoga i izvršimo neophodne pripreme u svim lokalnim strukturama, službama za hitne slucajeve kao i mobilišemo ljudske i tehnicke kapacitete Opštinskih direkcija za zaštitu i spasavanje i nadležnih na Kosovu, na osnovu procene rizika od elementarnih nepogoda i drugih nepogoda - FNFT, a posebno od poplava , sve u cilju sprovodenja hitnih operativnih planova u slucajevima najavljenih brzih poplava.

Agencija za Upravljanje vanrednim situacijama AUVS ovom prilikom preporucuje neophodne potrebne mere nadležnim opštinskim strukturama za zaštitu, spasavanje i pomoc, za:

- Identifikacija (piketiranje), evidencija, procena potencijalnih podrucja rizika od poplava kao i izveštavanje Agenciji za Upravljanje Vanrednim Situacijama AUVS

- Uspostavljanje kontinuiranog nadzora nivoa reka, akumulacija i drugih kolektora u ruralnim podrucjima,

- Preporucuje se da lokalna samouprava interveniše na cišcenju korita potoka i vodosabirnika u uskim ušcima - potocima, gde postoji opasnost od divljih deponija (inertne materije i otpad u koritu reka ili blizu njih), kao i odpadi vegetacija oko ili blizu njih, kao što su (vrbe, drvenaste mase) itd.

- Održavanje kanala za ispuštanje atmosferskih voda;

- Uredenje nasipa i odvodnih kanala ,reka i potoka;

- Provera stabilnosti mostova i pregled improvizovanih mostova, za koje se pretpostavlja da ne ispunjavaju osnovne uslove stabilnosti u slucaju vodenog talasa prouzrokovan od padavina, ali mogu biti potencijalna prepreka normalnom protoku vode u koritu reke.

Podsecamo da je zaštita i ocuvanje materijalnih dobara, životne sredine, kulturnog nasleda kao i odgovor na rizike i pretnje , je zakonska, institucionalna i gradanska obaveza svakog clana društva države Kosovo!

Gradanima RKS se preporucuju da izbjegavaju svoje prisustvo u blizini rizicnih podrucja ,u blizini tokova reka, potoka i puteva ,koji mogu imati bujicne poplave , i prema procjeni nadležnih organa, saraduju sa hitnim strukturama i drzavnim službama.