Situacija u upravljanju požarima na Kosovu

Situacija u upravljanju požarima na Kosovu

Napravljeno dana 07/28/2022
Situacija u upravljanju požarima na Kosovu

Iz izveštaja Emergentnog komunikacionog sistema - EOC (Emergentni Operativni Centri) 112 (jedinstveni emergentni broj) koji su poslednjih dana pristigli u Operativni Centar Agencije, situacija na terenu izgleda da je upravljiva od strane operativnih struktura za gašenje požara i spasavanje u svim opštinama Kosova.

Broj požara na celoj teritoriji zemlje trenutno je na niskom nivou, dok nema ozbiljne pretnje za razvoj situacije ka lošem pravcu. Sve to zahvaljujuc´i povoljnim vremenskim prilikama, kao i pripremljenosti podignutoj na nivou zemlje.

Iz ove perspektive, Agencija emergentnog upravljanja (AEU) je, pored Apela za povec´anje budnosti u sprecavanju izbijanja požara, sa zahtevom upuc´enom svim opštinama i Profesionalnim vatrogasnim i spasilackim jedinicama – PVSJ, sa ciljem podizanja stepeni pripremljenosti i reakcije. Kao rezultat toga, akcije na terenu vidljive su i sa aspekta prevencije i spremnosti za suocavanje sa pocetnom fazom opasnosti od požara.

Do 26.07.2022 za prethodni izveštajni period situacija je sledec´a:

U regionu Mitrovice, u periodu od 22-26.07.2022, bilo je ukupno 13 požara na terenu kojima su upravljale vatrogasno-spasilacke jedinice, trenutno nema aktivnih požara. Ostali regioni kao što su: Priština, Prizren, Gnjilane nemaju aktivnih požara, dok je u regionu Pec´i bilo 11 požara na terenu kojima su upravljale vatrogasno-spasilacke jedinice, za izveštajni datum nema aktivnih požara.

Agencija emergentnog upravljanja apeluje na sve gradane Republike Kosovo na povec´an oprez u periodima porasta temperature, da izbegavaju podmetanje požara (bez stroge kontrole), i da što pre prijave požare na jedinstveni emergenntni broj - 112 besplatno.